månadsarkiv: april 2015

EFFECTS har nu 50 inkluderade patienter

Vi gratulerar Eric Bertholds och hans team vid Skaraborgs Sjukhus, Skövde för att ha inkluderat patient 50 i EFFECTS. Trots att alla initierade sjukhus ännu inte har hunnit bli aktiva ligger vi faktiskt före den beräknade inkluderingstakten. Än en gång, ett stort grattis till Skövde.

Skövde inkluderar patient 50. (Privat bild)
Skövde inkluderar patient 50. (Privat bild)

Nästa milstolpe blir 100 patienter.

Vissa problem med att gå gratis GCP-kurs via nätet – så här prövar du ett alternativt sätt att gå GCP via nätet

Det har framkommit att flera center har haft svårigheter att registrera sig för att gå en gratis GCP-kurs via nätet. Därför har vi lagt till ytterligare ett alternativ, nämligen att gå kursen via denna hemsida.

Du börjar med att klicka på länken för registering.

För att gå kursen måste du först registrera dig med:
Ditt för- och efternamn.
University, kan du ange Karolinska Institutet
Staff number kan du lämna tomt.
Protocol Role(s): Klicka för Investigator
Sedan anger du din e-post och pass word (som måste upprepas).
Alternativet Phone kan du lämna blankt.
Ange EFFECTS vid rutan Study Site name.

Kursen består av 12 delar och bygger på GCP-principerna i USA, men samma regler gärrer för Europa. Man kan gå kursen lite i taget. Totalt tar det upp till 6 timmar att genomföra kursen. Som användare måste du genomföra ett test efter varje modul (förutom introduktionen) där det krävs 80 % rätt för att kunna erhålla ett certifikat för genomgången kurs. När du har klarat av kursen skickar du in testet till eva.isaksson@ds.se.

Vi har lagt upp denna instruktion under menyn Utbildning.

Alternativ 2, som har fungerat lite sämre senaste tiden:
Det finns möjlighet att gå en gratis GCP (Good Clinical Course)- kurs genom att registrera sig på denna hemsida. Kursen är the  är skapad av the Better Industry Initiative (Bii) and sponsored av Astra Nova Training.

Men det är den kursen som har varit vissa problem att registrera sig på.

Patient 35 rekryterad av Skövde. Patient 36 rekryterad av Danderyd

Vi gratulerar Skövde sjukhus till att ha rekrytera pat 35 i studien samt Danderyds sjukhus för att ha rekryterat patient 36. Två patienter samma dag i EFFECTS. Redan fyra patienter för April. Våren kunde inte ha börjat bättre. Nu har Skövde inkluderat 4 och Danderyd 13 patienter. Flest patienter i landet har KS, Solna med 17 randomiserade.

Målet är 1 500 patienter vid utgången av 2017. Fler center är välkomna till EFFECTS-studien. Vi kommer att behöva minst 25 aktivt rekryterande center för att kunna nå målet.