månadsarkiv: januari 2016

Ny adress till e-CRF Övningsdatabas

Efter den senaste uppdateringen av EFFECTS e -CRF övningsdatabas var EDC (EDC = de som skapat och ansvarar för vår e-CRF) tvungna att ändra adressen, då det finns verklig data genom den importerade uppsättning av patienter från Edinburgh så därför måste länken krypteras också till övningsdadatabasen i enlighet med GCP och PUL. 
Databasen ligger fortfarande kvar på samma ställe men nu måste man gå via den krypterade länken  https://www.edcecrf.com:8443/OpenClinica
Länken på vår hemsida www.effects.se är också uppdaterad.
Den skarpa versionen av EFFECTS e-CRF har fortfarande samma adress!

Veckobrev v3 2016

Vi står snart inför säkerhetskommitténs första genomgång av avblindade data. Inför detta behöver vi förse dem med alla rapporterade SAE i studien.

Vi vill därför be er att gå igenom de patienter ni har och prioritera att mata in de SAE som ni har rapporterat. Det blir bäst kvalitet på data om ni gör detta själva eftersom de SAE som ni rapporterat tidigare via fax kan ha uppdaterats över tid eller i samband med monitorering.

Tacksam för hjälp med detta så fort som möjligt. Vi skulle behöva ha alla SAE inmatade innan februari är slut.

Om det är någon som har problem att hinna med detta eller kanske inte har ett fungerande inlog i OpenClinica så hör av er till oss så hjälper vi naturligtvis till.

Vi har nu 24 aktiva centra i Sverige och flera är på väg in. Min och Eriks turné fortsätter, vi har denna vecka varit i Ängelholm trots  snöstorm i södra Sverige  och

Ängelholm, dit bara Erik kom fram, Eva blev kvar på Bromma flygplats pga dimma. Det är ett spännande och fantastiskt roligt EFFECTS-liv vi lever!

Det är så roligt att mötas av all entusiasm och gemensamma ansträngningar runt om i Sverige för att få studien i hamn!

TUSEN TACK!

Eva, Erik och Nina

Vinter 2016.
Vinter 2016.

 

Initieringsmöte i Ängelholm

Torsdagen den 21 januari var det initieringsmöte i Ängelholm med cirka 20 deltagare. Intresset för studien var stort och nu ska sjukhuset undersöka alla praktikaliteter. Vi hoppas naturligtvis att Ängelholm vill gå med så fort som möjligt.

Föreläsning i Lindesberg om EFFECTS

Dr Erik Lundström föreläste onsdagen den 20 januari för SPF Seniorerna i Lindesberg om EFFECTS-studien. Drygt 120 deltagare deltog.
– Det var roligt att så många kunde komma och lyssna på vår forskning, säger dr Lundström. Det ingår ju i forskningens uppgift att sprida kunskap om det vi sysslar med och vi hade ett givande samtal efter föreläsning, avslutar han.

EFFECTS startade den 20 oktober 2014. För närvarande har studien inkluderat 236 individer. I januari 2016 har studien 24 aktiva center.

Aktiva center i EFFECTS

I januari 2016 har vi 24 aktiva center. Vi välkomnar Sahlgrenska universitetssjukhuset, Högsbo rehabiliteirngssjukhus (Göteborg) och Stora Sköndal (rehabiliteringsenhet i Stockholm ). Under den kommande veckan kommer läkemedel att vara framme vid dessa enheter. Vårt mål är att kunna nå 30 aktiva center under 2016.

Nedan är en karta över våra aktiva center.

Alla aktiva center i EFFECTS per den 17 januari 2016. Siffran anger när de gick med i studien.
Alla aktiva center i EFFECTS per den 17 januari 2016. Siffran anger när de gick med i studien.

Inkludering i Danderyd, KS, Skövde, Hässleholm, Akademiska, Falun, Lidköping, Visby, Helsingborg, Halmstad och Eskilstuna hittills i januari

Glädjande nog börjar januari 2016 bra avseende inkludering i EFFECTS. Vi gratulerar de sjukhus som inkluderat i EFFECTS hittills, Danderyd, KS, Skövde, Hässleholm, Akademiska, Falun, Lidköping, Visby, Helsingborg, Halmstad och Eskilstuna.  Nu har vi 235 patienter inkluderade. Målet är 1 500 patienter och om vi når detta blir EFFECTS den största randomiserade kontrollerade stroke-studien i Sverige. Mycket arbete kvarstår och det gäller att hålla en hög kvalitet genom hela studietiden. Genom vår elektroniska eCRF (OpenClinica) kan vi se att många center redan nu har börjat att mata in data. Om ni stöter på problem med detta, kontakta Eva Isaksson eller Nina Greilert. Vi har haft problem med vissa brandväggar i Skåne, men detta problem är nu löst.

Vi kan denna vecka meddela att tre ytterligare center är på väg in i studien: Sahgrenska universitetssjukhuset, Högsbo sjukhus (rehabiliteringssjukhus, Göteborg) och Stora Sköndal (rehabiliterings-enhet, Stockholm). Det är mycket spännande att kunna välkomna just rehabiliterings-sjukhuset. Patienter som kommer till dessa enheter har ju definitions-mässigt kvarvarande besvär efter stroke och kan därmed tillfrågas om deltagande i EFFECTS.

Här kommer separat statistik för december 2015 och hittills för januari 2016.

Sjukhus Dec 2015 Jan 2016 Totalt
1 Danderyd sjukhus 4 2 46
2 Karolinska sjukhuset, Solna 5 3 44
3 Skaraborgs sjukhus Skövde 1 2 20
4 Hässleholms sjukhus 2 1 19
5 Akademiska sjukhuset 3 1 21
6 Karolinska sjukhuset, Huddinge 0 0 6
7 Mora Lasarett 2 0 15
8 Falu lasarett 2 1 9
9 Lidköping 0 2 5
10 Capio S:t Göran 1 0 22
11 Visby lasarett 2 1 4
12 Norrlands Universitetssjukhus Umeå 1 0 6
13 Centralsjukhuset Kristianstad 0 0 2
14 Norrtälje sjukhus 1 0 1
15 Helsingborgs lasarett 0 1 3
16 Skånes Universitetssjukhus Malmö 1 0 1
17 Hallands sjukhus Halmstad 2 2 4
18 Mälarsjukhuset Eskilstuna 2 1 4
19 Rehab Station Stockholm 1 0 2
20 Skånes Universitetssjukhus Lund 0 0 0
21 Sundsvalls sjukhus 1 0 1
Per månad/total 31 17 235